0031 (0) 6 12 4000 40 info@cunerus.nl

 

We tillen de laatste van 9 zakken appels in de auto. De oogst is overvloedig. Te veel appels om alleen te consumeren. Voor onszelf vier zakken. Daar maken we vier maanden appelsap van. Bakken een paar appeltaarten. Maken potjes jam. De overige zakken hebben een andere bestemming. Drie zakken gaan naar mijn schoonmoeder. Twee zakken zijn voor onze chauffeur: Anatoli. Over Anatoli is veel te vertellen. Hij is beroepszanger. Opgeleid aan het beste conservatorium van Sint Petersburg. Getrouwd –voor de derde keer-. Heeft in dit huwelijk kinderen, maar ook uit vorige huwelijken. Het moet gezegd: hij zorgt goed voor al zijn kinderen, neemt daarin zijn verantwoordelijkheid. Hij is een goede tenor. Treedt een aantal avonden in de week op in de show van het beroemde Yusopov paleis. Daar zingt hij klassiek en folklore. Is geboren in de buurt van Moermansk. Gaat nog regelmatig naar zijn moeder, die daar nog leeft.

Zo’n twee keer per jaar reist hij met zijn kwartet door Europa. Zij zingen a capella. Het kwartet heeft een goede naam in Frankrijk en Duitsland. Voor het overige klust hij bij. Hij heeft veel geld nodig. Voor zijn kinderen. Voor zijn levensonderhoud. Zijn auto. Hij pakt alles aan. Ook nu. Hij heeft ons naar de datsja gereden. Daar wachten 9 zakken met appels om naar Sint Petersburg gebracht te worden. Hij krijgt ervoor betaald Twee zakken appels als toegift. Morgen treedt hij op voor de bejaarden op Nevski Prospekt. Een schnabbel. Alle geld is welkom.

Over een paar dagen is hij chauffeur voor een gids met twee toeristen. Dat kan tot zes uur ’s avonds, want om acht uur moet hij zingen in het Yusupov paleis. Hij moet daarover goede afspraken met de gids maken. De show must go on. Tussendoor heeft hij soms de zorg voor zijn kinderen. Die moeten naar de crèche, naar school en weer opgehaald.

We rijden weg. Langzaam omdat de datsja paden modderig zijn, vol kuilen. Op de grote weg gaat het sneller. Een uur later staat de lading op z’n plaats en rijdt Anatoli verder. We zijn uitgenodigd voor de show van morgenavond.

De plaatsen zijn allemaal bezet. Tijdens het concert worden versnaperingen aangeboden. Champagne en hapjes. Het licht dimt en de show begint. Bij het tweede nummer komt Anatoli op. Hij is gekleed in een traditioneel Russisch kostuum evenals de zangeres. Samen zingen ze een duet. Gaande show krijgt de sfeer mij te pakken. Er wordt op hoog niveau gezongen. Anatoli zingt de sterren van de hemel. Hij oogst veel applaus. Na afloop komt hij bij ons zitten. We drinken wat en praten na over een geslaagde avond. Morgen heeft hij een gastoptreden voor een select gezelschap in de Hermitage. Overdags heeft hij voor een paar dagen een verhuisklus met zijn auto. Daarna is hij drie dagen verantwoordelijk voor zijn kinderen, want zijn vrouw moet werken.

Ze leven met zijn vijven van twee onregelmatige inkomens. Zijn vrouw is Duitstalige gids is. De zekerheid van inkomen is er nooit. Daarom pakt hij alles aan. Van het rijden van appels tot zangoptredens op het hoogste niveau. Zo leven veel Russen. Met een vast salaris alleen red je het niet. Er moet niet alleen brood op de plank. De auto moet afbetaald, de hypotheek. Energie. De kosten zijn in vergelijking met Europa goedkoop, maar de salarissen zijn laag. Gemiddeld: € 500 per maand. Als je allebei werkt: € 1000 per maand. Dat geldt niet alleen voor het laagste personeel. Ook ambtenaren, artsen, advocaten, operazangers, verdienen dit. Bijklussen is dus het motto van veel Russen. Appeltjes voor de dorst krijg je, als je appels rijdt.